image/svg+xml
image/svg+xml

Hakkında

ULUSLARARASI GELENEKTEN GELECEĞE BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ SEMPOZYUMU: VEFATININ 50. YIL DÖNÜMÜNDE ADNAN ÖTÜKEN VE CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK KÜTÜPHANECİLİĞİ

 

Bartın Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ve Kastamonu Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nün iş birliğiyle, düzenlenecek olan “Uluslararası Gelenekten Geleceğe Bilgi ve Belge Yönetimi Sempozyumu”nun ilki Bartın Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nün ev sahipliğinde “Vefatının 50. Yıl Dönümünde Adnan Ötüken ve Cumhuriyet Dönemi Türk Kütüphaneciliği” teması ile 26 -28 Mayıs 2022 tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir.

Her meslek alanında var olan öncü kişilerin hayatlarının, meslek adına yaşadıkları sıkıntıların ve mesleklerinin ilerlemesi için yaptıkları katkıların gün yüzüne çıkarılması, mesleklerin gelişimi adına büyük faydalar sağlamaktadır. Geçmişte yaşamış ve iz bırakmış meslek büyüklerinin hayat ve hizmetlerinin incelenmesi, o mesleğin bugünkü durumunu anlamak ve yorumlamak için de yararlar sağlar. Ayrıca herhangi bir meslek alanındaki öncü kişiliklerin hayatlarını ve hizmetlerini ele alan çalışmalar ve etkinlikler, günümüzde o alanda çalışan meslek elemanlarının meslek büyüğünün tecrübelerinden ve hizmetlerinden ilham alması açısından da son derece önemlidir.

Türkiye’de kütüphanecilik mesleğinde öncü olarak kabul edilebilecek en önemli kişiliklerden birisi Adnan Ötüken’dir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kütüphanecilik eğitimi almak üzere Almanya'ya gönderilen Ötüken, Türkiye’ye geri döndükten sonra Kütüphanecilik mesleğine hem teorik hem de uygulama olarak önemli hizmetler vermiştir. Ötüken’in Türk kültür ve kütüphanecilik hayatına verdiği en büyük hizmet ise şüphesiz Millî Kütüphane’nin kurulmasına öncülük etmesidir. 1946 yılında temelleri atılan ve 1950 yılında resmîî bir kimlik kazanan Millî Kütüphane’nin kurucusu olan Adnan Ötüken, kütüphanenin gelişiminde de çok büyük emek harcamıştır. Adnan Ötüken, açmış olduğu kütüphanecilik kursları ile Türkiye’de kütüphanecilik alanında teknik hizmetlerin standartlaşmasında da önemli katkıları olan bir meslek büyüğüdür. Bu kurslarda Türkiye’nin önemli kütüphanelerinde görevler üstlenecek nitelikli kütüphaneciler yetişmiştir. Adnan Ötüken’in Türkiye’de ilk Kütüphanecilik Bölümünün açılmasında da büyük gayretleri vardır. Ankara Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümünün hem kuruluşunda hem de akademik faaliyetlerinde Adnan Ötüken’in önemli izlerini görmek mümkündür. Ötüken’in kütüphaneciliğin ilk meslek derneği olan Türk Kütüphaneciler Derneği’nin kuruluşunda ve bu derneğin yayın organı olan en köklü mesleki dergimiz Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni’nin (Türk Kütüphaneciliği) yayın hayatına başlaması ve uzun soluklu olarak varlığını devam ettirebilmesindeki öncü rolünü de unutmamak gerekir.   

“I. Uluslararası Gelenekten Geleceğe Bilgi ve Belge Yönetimi Sempozyumu: Vefatının 50. Yıl Dönümünde Adnan Ötüken ve Cumhuriyet Dönemi Türk Kütüphaneciliği” Sempozyumunda Türkiye’de kütüphaneciliğin bir meslek olarak kurumsallaşmasında, akademik bir kimlik kazanmasında, dernekleşmesinde öncü rol oynayan, Türk Kütüphaneciliğinin hemen hemen her alanında önemli ve derin izler bırakmış olan Adnan Ötüken’in (d.1911-ö.1972) Türk kütüphaneciliğinin gelişimine yaptığı büyük katkılar ele alınacaktır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Döneminde Kütüphaneciliğin tüm boyutlarıyla gelişimi de sempozyumun bir başka odak noktasını oluşturmaktadır. Bununla birlikte bilgi ve belge yönetimi alanındaki diğer çalışmalar da sempozyum kapsamında yer alacaktır.